sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Mitä oikeastaan tapahtuu Googlen Haminan palvelinkeskuksessa?

"Positiivisin tapahtuma vuosiin" 


Tapahtumat keräsivät EKAMI:n ja KyAMK:n opiskelijoista 400 Haminassa ja Kotkassa. 
Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston (EKAMI) ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulun opiskelijoille tarjottiin Googlen, Aalto yliopiston ja Cursorin yhteistyöohjelman puitteissa tilaisuus saada inspiraatiota urasuunnitelmiin ja tutustua Googlen palvelinkeskuksen työllisyysmahdollisuuksiin 17.9. ja 19.9. Haminassa ja Kotkassa. Työmarkkinoille pyrkiville kymenlaaksolaisnuorilla varmasti pyörii mielessä konkreettinen kysymys: "Kun tehtaita suljetaan kovaa vauhtia, mistä minulle löytyy työpaikka tulevaisuudessa?" Tällä hetkellä palvelinkeskuksen rakennustöissä on parhaina päivinä 800 henkeä hyvin erityyppisissä työtehtävissä. "This is Work at the Datacenter" Roadshow:n tavoitteena olikin kertoa näistä monipuolisista työmahdollisuuksista opiskelijoille, joita kahden päivän aikana tavoitettiin yhteensä lähes 400.    

Ääriään myöten täynnä ollut EKAMI:n Haminan auditorio syttyi keskusteluun Googlelaisten kanssa, kun kaikille rohkeille kysyjille heitettiin T-paita.  
Tapahtumasarja avattiin 17.9. EKAMI:n Haminan auditoriossa. Tilaisuuden fasilitaattori Jouni Eho Oxford Research Oy:stä kertoi opiskelijoille lyhyesti yhteistyöohjelman tavoitteesta ja muista tapahtumista. Sitten vuoroon tulivat Googlen Haminan palvelinkeskuksen johtajat Dieter Kern ja Arni Jonsson, jotka ensiksi kertoivat Googlen vaatimattomista alkuajoista, joissa pyöritettiin toiminnassa muutamalla serverillä Stanfordin yliopiston kellarissa. Nykyään Googlella on kansainvälinen verkosto datakeskuksia, Euroopan keskukset sijaitsevat Belgiassa, Irlannissa ja Haminassa, Suomessa.
Arni Jonsson ja Dieter Kern kertaavat Googlen 15-vuotista historiaa. 
Sitten Arni ja Dieter kertoivat opiskelijoille eri mahdollisuuksista työllistyä Haminan datakeskuksessa ja Googlen alihankkijoilla, joihin kuuluu mm. kansainvälisiä logistiikka-, rakennus- ja turvaalan yrityksiä. Viesti oli yksinkertainen: ”We are hiring!” Esitellessään mahdollisuuksia, Dieter ja Arni painottivat, että korkeakoulututkinto ei ole ensisijainen asia – asenne ratkaisee.  

Palvelinkeskuksen työntekijät esittäytyivät tiimeittäin opiskelijoille. 
Luennon jälkeen siiryttiin jumppasaliin, missä opiskelijat pystyivät keskustelemaan Googlen ja alihankkijoiden työntekijöiden kanssa työtehtävistä datakeskuksessa. Alihankkijoista paikalla olivat ISS, G4S, Menlo Worldwide Logistics sekä ISG.  EKAMI:ssa prosessialaa opiskeleva Mauri kertoikin sitten, että opiskelijat olivat odottaneet tapahtumaa innolla. Hänen mielestä Google on selvästi seudullisesti mielenkiintoisin työnantaja. 
Haminassa runsas joukko EKAMI:n opiskelijoita meni ottamaan selvää, miten palvelinkeskukseen voi hakea töihin. 
EKAMIn vt. Rehtori Sami Tikkanen oli tyytyväinen tilaisuuteen, ja totesi, että ”tämä on positiivisin tapahtuma vuosiin.” Hänen mielestä on erittäin tärkeää tehdä yhteistyötä yritysten kanssa, jotta ammatillinen koulutus pystyy vastaamaan yritysten työvoimakysyntään hyvin. Googlen Dieter Kern totesi, että vastaavia tapahtumia tullaan tulevaisuudessakin järjestämään, koska on tärkeää viestiä, että Google ja yhteistyökumppaninsa tarvitsevat monipuolista osaamista Haminan datakeskuksessa.
Myös KOTEKO:lla opiskelijat saivat infoa, kuinka hakea töihin Googlelle. 

"Don't be evil"

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun Metsolan auditorio oli myös täynnä kuuntelemassa Googlen työpaikkamahdollisuuksista

Myös Kymenlaakson ammattikorkeakoululla innostuneet opiskelijat olivat kerääntyneet kuuntelemaan, mitä oikeastaan tapahtuukaan Haminassa palvelinkeskuksen seinien sisällä. Insinööriopiskelijat olivat pohtineet etukäteen erinomaisia kysymyksiä, joihin Arni Jonsson ja Dieter Kern olivat varautuneet vastaamaan. Yksi kysymyksistä liitttyi Googlen etiikkaan työnantajana. Arni Jonsson avasi opiskelijoille Googlen filosofiaa "Don't be evil" joka on myös yrityksen epävirallinen motto. 

Arni Jonsson (oik) ja Dieter Kern vastasivat opiskelijoiden valveutuneisiin kysymyksiin. Luento kirvoitti rakentavaa keskustelua. 

Myös KyAMK:n opiskelijoilla oli mahdollisuus tutustua niin Googlen, kuin alihankkijoidensa G4S, ISS, ISG ja Menlo Worldwide Logisticsin työntekijöihin. 

Paikalla ollut viimeisen vuoden tietotekniikan insinööriopiskelija Niko Nousiainen oli innoissaan tapahtumasta. "Google on globaali yritys, joka herättää luonnollisesti mielenkiintoa. Oli hienoa kuulla myös yrityksen alkuajoista sekä Haminassa toimivasta laajasta kumppaniverkostosta. Ennen tilaisuutta en ymmärtänytkään, kuinka paljon Google itseasiassa satsaa Haminaan, joka on tietenkin hieno asia."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti