keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Vaikutteita ja oppia Britannian startup-ekosysteemistä

Yksi tärkeimmistä tavoitteista Googlen, Aalto Yliopiston ja Cursorin yhteistyöohjelmassa on löytää ja verkostoitua uusiin ekosysteemeihin, jotka voivat hyödyntää suomalaisia (erityisesti Kotkan-Haminan seudun) startup yrityksiä. Syyskuun ensimmäisellä viikolla ryhmä Kotkan-Haminan seudun startup-yrityksiä pääsi tutustumaan Britannian kasvuyrittäjyyskulttuuriin, tavoitteena oppia uutta ja luoda suhteita Cambridgessä ja Lontoossa.

Maanantaina Cursorin joukkue sekä Will Cardwell Aalto Yliopistosta vierailivat Cambridgen yliopistossa. Perinteikäs yliopisto seuraa globaalia trendiä, jossa yliopistot ovat ottamassa aiempaa suurempaa roolia startup yritysten ekosysteemeissä. Vaikka perinteisesti yliopistot ovat olleet talouden ajureina huippututkimuksen ja tulevaisuuden työvoiman opetuksen kautta, niin tänä päivänä maailman huippuyliopistot ovat isossa roolissa startup yritysten synnyttämisessä, tukemisessa ja uusien verkostojen luomisessa. 

Tämän näki selvästi myös Cambridgessä, jossa Kymenlaaksolaista vierailijajoukkoa isännöi professori, yrittäjä ja enkelisijoittaja Alan Barrell. Hän kierrätti joukkoa yliopiston yrittäjyyskeskuksissa sekä tietenkin perinteikkäässä ”The Eagle Pubissa” jossa DNA:n löytyminen julkaistiin vuonna 1953. Yksi kierroksen tärkeitä oppitunteja oli, että usein suurimmat tieteelliset löydöt eivät tapahdu suinkaan tutkimuslaboratorioissa, vaan vapaamuotoisesti erilaisten ihmisten törmättyä sosiaalisissa tiloissa.  



Tiistaina 3. syyskuuta – historiallisena päivänä, jolloin Microsoft ilmoitti ostavansa Nokian matakapuhelinliiketoiminnat, vierailu jatkui Imperial Collegeen. Siellä vierailijaryhmä pääsi keskustelemaan mobiiliekosysteemeistä tutkimustiimin kanssa, jota johtaa Professori Erkko Autio. Suomalainen Autio on eräs maailman tunnetuimmista yrittäjyystutkijoista. Dmitri ja Llewellyn Aution palkitusta tutkimustiimistä valottivat mobiiliekosysteemien avainaspekteja sekä uusia liiketoimintamalleja, joita he ovat tutkineet. Kotiin viemisenä tuli vahvasti viesti ”luovasta tuhosta” – jos et säännöllisesti ”tuhoa” omaa liiketoimintamalliasi, kilpailijasi tekevät sen puolestasi. Matkalle osallistuneet Playa Game Industry Hubin yritykset saivat myös hyvän kenraaliharjoituksen seuraavan päivän ”pitchauksilleen,” kun he saivat sparrausta ja mentorointia pääomasijoittaja Chris Barchakilta, Conor Ventures Partnersilta.    


Keskiviikkona 4. syyskuuta olikin sitten aika valmistautua pitchaamaan sijoittajille Suomen Lontoon suurlähetystössä. Yli 90 sijoittajaa oli ilmoittautunut paikalle. Pitchaustilaisuudesta kuullaan jatkossa lisää tässä blogissa, mutta jo nyt voidaan sanoa, että matkalle osallistuneet yritykset oppivat paljon jouduttuaan ”mukavuusalueensa ulkopuolelle” sekä tutustuttuaan eräistä maailmantalouden hotspoteista - Britannian dynaamiseen startup ekosysteemiin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti