tiistai 3. syyskuuta 2013

Tervetuloa internetaikaan
Kotkan saha 1910


Kymenlaaksolla on pitkä traditio menestyneestä raskaasta teollisuudesta ja alue on aina ollut yksi suomalaisen metsäteollisuuden sydänmaista. Edelleen paperiteollisuuden työpaikkoja on Kymenlaaksossa lähes viisi kertaa enemmän kuin Suomessa keskimäärin. Eikä kyse ole ainoastaan työpaikoista. Sunilan asuinalue Kotkassa on erinomainen esimerkki siitä kuinka teollisuus ja asuminen on suunniteltu toimivaksi kokonaisuudeksi - Sunilan tapauksessa suomalaisen mestarin Alvar Aallon kynästä.
Alvar Aallon suunnittelema tehtaanjohtajan asunto Sunilassa


Mutta paperiteollisuus - muun raskaan teollisuuden ohessa - taistelee olemassaolostaan Suomessa ja Kymenlaakso on raskaan rakennemuutoksen kourissa. YLE kirjoitti kaksi viikkoa sitten Kymenlaakson rakennemuutoksen olevan “radikaali ja romahdusmainen”. Kaikista maakunnista se on menettänyt eniten kilpailukykyään suhteessa muihin maakuntiin.


Siksi alue toimii hyvänä esimerkkinä kun lähdetään miettimään ratkaisuja rakennemuutoksen selättämiseksi.


Työvoiman hinta ja halvat sellumateriaalit ovat yksi syy suomalaisen paperiteollisuuden ongelmille mutta myös paperin kysyntä on laskenut länsimaissa. Internet on osaltaan syypää nimenomaan sanomalehtipaperin kysynnän laskemiselle.


Samaan aikaan se - internet - tarjoaa valtavat mahdollisuudet yrityksille jotka osaavat hyödyntää sitä oikein. McKinseyn tekemä tutkimus osoittaa että internet edustaa yli 20 prosenttia kehittyneiden maiden bruttokansantuotteen kasvusta ja että 75 prosenttia arvosta luodaan muualla kuin ict-yrityksissä.


Boston Consulting Groupin tutkimuksessa suomalaiset kuluttajat olivat 28 maan joukossa sijalla kaksi kun verrataan kykyä hyödyntää internetiä mutta suomalaiset yritykset olivat samassa vertailussa sijalla 17. Meillä on siis osaava joukko kuluttajia mutta yritykset eivät ole vielä oppineet hyödyntämään internetin täyttä potentiaalia liiketoiminnan kasvattamisessa.


Onneksi näemme Kymenlaakson alueella uuden liiketoiminnan siemeniä, kuten turismin ja peliteollisuuden, vain kaksi esimerkkiä mainitaksemme.Googlen palvelinkeskus Summan vanhassa paperitehtaassa Haminassa


Google - joka rakensi vuonna 2011 käynnistyneen palvelinkeskuksensa Haminaan - aloitti tänä vuonna yhteistyön Aalto-yliopiston ja alueellisen kehittämisyhtiö Cursorin kanssa alueen talouskasvun vauhdittamiseksi.


Palvelinkeskus on ainoastaan rakennus tietokoneille joiden kautta internetissä liikkuva tieto kulkee mutta se toimii erinomaisena symbolina muutokselle ja uudelle kasvulle - alueen matkalle teollisuuden sydänmailta internetaikaan.

Tässä blogissa Cursor, Aalto-yliopisto ja Google kirjoittavat yhteistyön konkreettisista saavutuksista mutta myös sellaisista positiivisista uutisista ja onnistumisista jotka auttavat muitakin yrityksiä tekemään asioita uudella tavalla. Pidä blogia silmällä ja kerro myös mielipiteesi sen sisällöstä, kuulemme sen mielellämme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti