tiistai 1. lokakuuta 2013

Cursor Lontoon Campuksella

Cursor vieraili Googlen ja muutaman muun yhtiön uudessa startup-yritykselle tarkoitetussa yhteistilassa Campuksessa tarkoituksena saada kuvaa olisiko sen toimintamalleista otettavissa mallia esimerkiksi Cursorin Level Up -toimintaan tai Ankkurin suunnitteluun. Toimitusjohtaja Hannu Karavirta kirjoittaa alla kokemuksiaan vierailusta.



Mikä Campus on?

Campus on tila ja siihen liittyvät palvelut ja teknologiat joiden avulla vauhditetaan alkavien yrittäjien ja yritysten menestystä. Tila sijaitsee teollisella alueella lähellä Lontoon keskustaa, se on entinen sanomalehden tuotantotila seitsemässä kerroksessa suhteellisen karkeasti remontoituna.

Kuinka se toimii?

Vaikutti siltä, että Campuksen tärkeimmät toiminnalliset elementit ovat :
  • Campus tarjoaa start-up yrittäjille paikan olla muiden vastaavassa tilanteessa olevien joukossa
  • Campusta koordinoi 4 hengen tiimi joka vastaa viestinnästä, tapahtumista ja muusta yhteistoiminnasta
  • Yritysten kehittymistä tukee Googlen henkilöstöstä nimetyt mentorit jotka voivat käyttää osan työajastaan yritysten sparraamiseen 
  • Google sovellukset ja työkalut ovat käytössä, mm. useita Hangouts-pisteitä
  • Tilassa on studio jota yritykset voivat käyttää esittely- ja pitchausvideoiden tekoon niin että ne saadaan suoraan nettiin
  • Tilaisuuksien järjestämiseen talossa oli useampia isoja tiloja
  • Jatkuvana toimintana isoissa tiloissa pyöri teemoitettuja valmennusohjelmia; esim Campus by the Book, Campus Office Hours ja Campus for Mums
  • Yrittäjä voi rekisteröityä Campus-asiakkaaksi ilman suurempia vaatimuksia, hakea paikan ja päästä mukaan yhteisöön. Campuksen ideana on tukea yrittäjää tai yritystä sen aivan alkuvaiheessa, kun yritys kasvaa ja rekrytoi lisää väkeä se siirtyy muihin tiloihin ja vapauttaa Campuksen kapasiteettia uusille yrittäjille
  • Campus toimii myös iltaisin jolloin painopiste siirtyy erilaisten yhdistysten ja muiden yhteisöjen tilaisuuksiin.



Havaintoja

Alue jolla rakennus sijaitsee on karua teollisuualuetta eikä herätä suurta innostusta. Samoin rakennus itsessään on hyvin pelkistetty ja karkeasti kunnostettu entisestä käytöstään nykyiseen. 

Sisälle siirryttäessä tunnelma muuttuu – alkaa pöhinä ja meininki. Vierailupäivänämme paikalla oli ehkä kolme-neljäsataa henkeä. Yläkerrassa oli SeedHub tilat, keskikerroksissa TechHub ja alimmassa suuri avoin kahvio. Kaikki tilat olivat avoimia tiloja joissa oli pitkät pöydät ilman sermejä tai muita esteitä. Kaikki pöydät olivat lähes täynnä, ihmiset istuivat hyvin tiiviissä muodossa, kaikilla koneet edessä, lähinnä Mac:jä, ja menossa oli kova keskustelu ja pulina. Kahvio alakerrassa oli kaupallinen kahvila josta sai kahvia, muita virvokkeita ja pientä syötävää. 

Toiminta vaikutti todella vilkkaalta. Pöhinä ja kanssakäynti kovaa, väki tuntui olevan monista taustoista ja kansallisuuksista, ikä varmaankin keskimäärin 30 molemmin puolin. Silmiinpistävää oli ihmisten innostus tekemiseensä ja yhteisöön. Tilaisuuksia oli kalenterissa joka päivälle 5-7 kpl myös lauantait näyttivät olevan käytössä.



Oppia ja ajatuksia

Suomen ja erikoisesti Kotkan suhteen suuri ero on tietysti mittakaavassa. Lontoossa volyymi kaikissa toiminnoissa on todella mittava. Tämä tosiseikka pitää tietysti ottaa huomioon suunnitellessa vastaavaa ja otettaessa Campuksesta mallia.

Vierailu herätti ajatuksen reseptistä jolla tämän tyyppinen toiminta vauhdittuu: Sekoita teknologia ja luovuus, kutsu mukaan vanhat ja nuoret, tuo mukaan koordinointi ja ohjaus, lisää palvelut ja työkalut, mausta monikulttuurisuudella ja tarjoile.


Hannu Karavirta
Toimitusjohtaja
Cursor Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti